Spataders
Varices: Varices (spataders), verwijde bloedvaten met onvoldoende werkende kleppen, die meestal voorkomen aan de benen. Ze kunnen zowel diep als oppervlakkig gelegen zijn.
Oorzaak:Zij kunnen ontstaan na een ader-obstructie (meestal door trombose van een dieper gelegen bloedvat) of zonder duidelijke oorzaak. Dat onvoldoende lopen, bewegen hierbij van belang is blijkt wel uit het vaker voorkomen bij personen die veel moeten staan. Voorts zijn erfelijke aanleg, zwangerschap, overgewicht en leeftijd van belang.
Symptomen:Bij staan stilstand van het aderlijk bloed in de uitgezette bloedvaten, soms omkering van de bloedstroom. Soms weinig klachten of snelle vermoeidheid in de benen, krampen of vochtophoping in de enkels. Jeuk, pigmentaties, spatader eczeem, aderontsteking en een open been maken ten slotte het zgn. Varices (spatader) syndroom compleet.
Therapie:Soms hebben elastieken kousen succes. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van laserbehandeling om spataders te laten verschrompelen.
Kruiden: