Hoge bloeddruk
Hypertensie: Hoge bloeddruk is de toestand waarbij je herhaaldelijk en na het nemen van alle voorzorgen een abnormaal hoge bloeddruk vindt. Er is echter een vrij grote variatie in de normale bloeddruk voor verschillende individuen en leeftijden.
De diastolische bloeddruk (onderdruk) is hierbij de belangrijkste. Wanneer deze hoger is dan 90 mm Hg mogen we van hoge bloeddruk spreken.
Verhoging van alleen de systolische druk (bovendruk) boven 140 mm Hg bij oudere mensen wijst veel meer op elasticiteitsverlies van de aorta door verkalking.
Ook door een schildklierafwijking, hartafwijking, nierafwijking en een niet goed functionerende aorta kan verhoging van de bovendruk ontstaan.


Hoge bloeddruk wijst op een abnormale toestand van de bloedsomloop.
Oorzaak: We onderscheiden hoge bloeddruk in:
  • Hoge bloeddruk door nierziekten
  • Hoge bloeddruk door hormonale stoornissen en/of ziekten
  • Hoge bloeddruk door hersenbeschadiging
  • Hoge bloeddruk door vernauwing van de Aorta ( grote lichaamsslagader)
  • Hoge bloeddruk door onbekende oorzaak (essentiŽle hypertensie).
Afhankelijk van het verloop onderscheiden we de goedaardige vorm op oudere leeftijd (met een langzaam verslechterend verloop) en een kwaadaardige vorm (met een onderdruk boven de 120 mm Hg, doorbloedingsstoornissen van de ogen en vroegtijdige complicaties van nieren, hart of hersenen ) die vaak op jongere leeftijd voorkomt.

Hoewel hoge bloeddruk zonder symptomen kan verlopen is het een van de belangrijkste doodsoorzaken!

Symptomen:Algemene klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid, klachten met zien. Onderdruk boven 90 mm Hg. Verhoogde kans op complicaties van hart, nieren, hersenen en netvlies (bij oogspiegelen bloedingen, enz., enz.).
Prognose: Prognose (vooruitzichten): Bij de goedaardige vorm vaak weinig klachten, een overlevingsduur van 10 tot 20 jaar is niet zeldzaam.
Bij de kwaadaardige vorm is het einde meestal binnen enkele jaren te verwachten.
Kruiden: Behandeling is afhankelijk van welke hoge bloeddruk je hebt. Bij een hoge bloeddruk veroorzaakt door de nieren moet je uiteraard de nieren behandelen. Vernauwing van de lichaamsslagader is echt niet te verbeteren met middelen voor de nieren.